Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

The Sands of Mars

The Sands of Mars ("Έξοδος" σύμφωνα με την wikipedia) είναι ο τίτλος του πρώτου δημοσιευμένου μυθιστορήματος του Άρθουρ Κλαρκ, που κυκλοφόρησε το 1951.

Το βιβλίο αποτελεί την προσωπική μαρτυρία του Μάρτιν Γκίμπσον, ενός διάσημου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τις αποικίες της Γης στον Άρη, την περίοδο που ο αποικισμός είναι ακόμα στα πρώτα του βήματα και απειλείται με εγκατάλειψη λόγω του πολύ υψηλού κόστους. Ο Γκίμπσον μας αφηγείται πώς στην προσπάθειά του να μάθει τα πάντα για το νέο του περιβάλλον σχεδόν αποκάλυψε ένα μυστικό τεράστιας σημασίας για το μέλλον του κόκκινου πλανήτη.

Δυστυχώς έχοντας διαβάσει τον Κόκκινο Άρη, φοβάμαι ότι κανένα συναφές μυθιστόρημα δεν θα μου κάνει εντύπωση πλέον. Το Sands of Mars ειδικότερα, κάνει αρκετές άστοχες προβλέψεις, τόσο για τις συνθήκες που πιθανόν να επικρατούν στον πλανήτη, όσο και για την εξέλιξη της τεχνολογίας, ώστε διαβάζοντάς το κάποιος να καταλαβαίνει εύκολα την ηλικία του. Πέρα από τα μειονεκτήματά του όμως νομίζω πως αν μη τι άλλο είναι ένα ευχάριστο βιβλίο.

6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου