Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

The Sirens of Titan / Οι Σειρήνες του Τιτάνα

"Οι Σειρήνες του Τιτάνα" είναι το δεύτερο βιβλίο του Κουρτ Βόνεγκατ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1959, και κέρδισε το βραβείο Hugo.

Ο Γουίνστον Ράμφουρντ είναι ένας εκκεντρικός ζάμπλουτος Αμερικανός, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού, βρίσκεται απλωμένος στο χώρο και το χρόνο. Ένα από τα αποτελέσματα του ατυχήματός του είναι ότι γνωρίζει ακριβώς τι θα συμβεί στο μέλλον, ενώ ένα άλλο ότι εμφανίζεται στη Γη κάθε 59 μέρες, μένει για λίγο και μετά εξαφανίζεται και πάλι.

Σε μια από τις εμφανίσεις του κάνει μια προφητεία για το μέλλον της συζύγου του, Βεατρίκης, και του Μαλαχία Κόνσταντ, του πιο πλούσιου ανθρώπου στην Αμερική. Τους αποκαλύπτει ότι το μέλλον θα τους βρει μαζί, σαν ζευγάρι, στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο από τους δορυφόρους του Κρόνου. Η Βεατρίκη και ο Μαλαχίας, που αντιπαθιούνται θανάσιμα, θα κάνουν ότι μπορούν για να αλλάξουν τη μοίρα τους, και θα βρεθούν έτσι μπλεγμένοι σε καταστάσεις που δεν μπορούσαν να φανταστούν.

Ο Βόνεγκατ γράφει ένα βιβλίο με πρωταρχικό θέμα την ελεύθερη βούληση, την οποία εξετάζει μέσα από τη δικιά του ιδιαίτερη, και εξαιρετικά κυνική, ματιά. Είναι η τρίτη επαφή μου με τον συγγραφέα, και μπορώ να πω ότι αν και οι ιστορίες του δεν με συναρπάζουν, βρίσκω τον κυνικό και σατυρικό τρόπο γραφής του πάρα πολύ ευχάριστο.

7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου