Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Birth of the Chess Queen / Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού

"Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού" είναι ένα βιβλίο της Marilyn Yalom που κυκλοφόρησε το 2001, στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει τη διαδρομή του κομματιού της βασίλισσας, από την ανυπαρξία, μέχρι την αναγωγή του στο πιο ισχυρό κομμάτι της σκακιέρας.

Όταν το σκάκι έφτασε στην Ευρώπη, στο πλευρό του βασιλιά δεν υπήρχε η βασίλισσα, αλλά ο βεζίρης, ένα σχετικά αδύναμο κομμάτι. Κατά την εξάπλωση του παιχνιδιού στις αριστοκρατικές αυλές της Μεσαιωνικής Ευρώπης το παιχνίδι άρχισε να υφίσταται διάφορες τροποποιήσεις, με πιο σημαντική από τις οποίες την αντικατάσταση του ανίσχυρου βεζίρη από την πανίσχυρη βασίλισσα. Η συγγραφέας προσπαθεί να καταγράψει αυτή την αλλαγή που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων, και να την εξηγήσει παραθέτοντας στοιχεία για την κοινωνικό-πολιτική κατάσταση της εποχής, την θέση της γυναίκας, αλλά και παραδείγματα πραγματικών πανίσχυρων βασιλισσών, που μπορεί να ώθησαν το παιχνίδι προς αυτή την αλλαγή.

Το βιβλίο δεν μου άρεσε καθόλου. Αν και ασχολείται με το σκάκι, το οποίο λατρεύω, και την ιστορία, που βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα, δεν κατάφερε να μου κεντρίσει καθόλου το ενδιαφέρον. Είναι προφανές ότι η συγγραφέας έκανε εκτενή έρευνα για να συγκεντρώσει τα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι μια συλλογή από ονόματα βασιλιάδων, βασιλισσών, ευγενών και κληρικών, που μπορεί να επηρέασαν την εξέλιξη, ή κατέγραψαν πληροφορίες για το σκάκι. Παρά τον όγκο της, η παρεχόμενη πληροφορία δεν ούτε ενδιαφέρουσα στην ανάγνωση, ούτε αρκετά σημαντική για να καταγραφή στη μνήμη του αναγνώστη. Ένα μήνα μετά, και δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα απ' όσα διάβασα...

1/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου