Κυριακή 25 Μαΐου 2014

The Chess Men / Ρουά Ματ

“Ρουά Ματ”, ή “The Chess Men”, είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος μυστηρίου του David Hood που κυκλοφόρησε το 2004.

Το βιβλίο έχει αρκετούς κύριους χαρακτήρες, αλλά δυο πρωταγωνιστές. Από τη μία τον καθηγητή Ζάλαπεκ, ένα λαμπρό φυσικό που έχει ένα σκοτεινό μυστικό, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει επιλέγοντας να εξαφανιστεί από τον κόσμο για δεκαετίες. Από την άλλη, τον εγγονό του, Τζον, ο οποίος είναι ένας νεαρός γκραν μάστερ, αλλά και μια διασημότητα του σκακιού. Η αφήγηση γίνεται τόσο από τον οπτική γωνία των πρωταγωνιστών, όσο και από αυτή άλλων δευτερευόντων χαρακτήρων, όπως η μάνατζερ ή ο προπονητής του Τζον.

Όταν ο Τζον βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω του θανάτου της μητέρας του, ο παππούς του επανεμφανίζεται για να τον βοηθήσει. Όμως αυτοί που θέλουν το μυστικό του δεν τον έχουν ξεχάσει, και όταν αντιλαμβάνονται την επανεμφάνισή του, οι κλοιός αρχίζει να σφίγγει γύρω από τον παππού και τον εγγονό, και μόνο το τρομερό στρατηγικό μυαλό του Τζον μπορεί να τους γλυτώσει.

Δεν μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες του βιβλίου με έπεισαν. Συχνά είχα την εντύπωση ότι δεν δρουν με συνέπεια, ενώ τόσο το μυστικό του Ζάλαπεκ, όσο και διάφορα τεκταινόμενα μέσα στην ιστορία μου φάνηκαν κάπως υπερβολικά. Σε σημεία πάντως η αφήγηση αποκτά έναν ευχάριστα γρήγορο ρυθμό που μου άρεσε και δεν με άφηνε να αφήσω το βιβλίο και να κοιμηθώ. Συμπερασματικά, το βιβλίο δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, αλλά δεν είναι και κακό.

6/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου