Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Earthsea / Γαιοθάλασσα

Η Γαιοθάλασσα είναι ένας μαγικός κόσμος, που έχει προέλθει από την φαντασία της Ούρσουλα Λε Γκεν. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα δεκάδων νησιών, τα οποία περικλείονται από έναν ωκεανό, χωρίς να υπάρχει κάποια μεγάλη ήπειρος. Βασικό χαρακτηριστικό του κόσμου αυτού είναι η ύπαρξη της μαγείας, και κατά συνέπεια σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά παίζουν όσοι έχουν τη γνώση να την χρησιμοποιήσουν.

Η Λε Γκεν μας σύστησε στην Γαιοθάλασσα το 1964 με το διήγημα "The Word of Unbinding", και από τότε έχει γράψει αρκετά βιβλία και διηγήματα που εξελίσσονται εκεί. Εδώ θα δούμε συνοπτικά κάποια από αυτά.

Ο μαγος του αρχιπελαγους (1968)

Ο μικρός Γκεντ ζει σε ένα χωριό στο νησί Γκοντ. Όταν μια μέρα μια ομάδα από κουρσάρους αποβιβάζεται στο νησί και κατευθύνεται προς το χωριό με σκοπό να το λεηλατήσει, ο Γκεντ καταφέρνει να τους εμποδίσει, χρησιμοποιώντας μαγικές λέξεις που είχε μάθει από την θεία του. Σύντομα γίνεται μαθητευόμενος ενός μάγου, και τελικά καταλήγει στη σχολή των Μάγων, όπου η ικανότητα και η αλαζονεία του θα τον θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο.


Οι ταφοι του Ατουαν (1971)

Η μικρή Τέναρ έχει απομακρυνθεί από την οικογένεια της, και έχει μεταφερθεί στο νησί Ατουάν, όπου είναι ιέρεια, αφιερωμένη στην λατρεία μια διαβολικής θεότητας. Όσο μεγαλώνει συνειδητοποιεί το άσχημο περιβάλλον στον οποίο ζει, ώσπου μια μέρα συναντά τον Γκεντ, ο οποίος έχει έρθει μυστικά στους τάφους αναζητώντας κάτι πολύτιμο.


Η πιο μακρινη ακτη (1972)

Οι Μάγοι σε όλη την Γαιοθάλασσα έχουν αρχίσει και χάνουν την δύναμη τους. Τα ξόρκια που κάνουν αρχίζουν να αποτυγχάνουν, και οι ίδιοι αρρωσταίνουν ή τρελαίνονται. Ο Γκεντ μαζί με έναν νεαρό ακόλουθο αναλαμβάνει να ερευνήσει το μυστήριο, κάνοντας ένα ταξίδι που θα τον φέρει σε πολλά μέρη της Γαιοθάλασσας.


Τεχανου (1990)

Η Τέναρ, παρά τον σημαντικότατο ρόλο που είχε στις υποθέσεις της Γαιοθάλασσας, επέλεξε να ζήσει μια απλή ζωή, σαν σύζυγος ενός αγρότη. Τώρα, πολλά χρόνια έχουν περάσει, ο σύζυγός της έχει πεθάνει, και τα δυο της παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει. Συντροφιά της είναι η μικρή Θέρου, ένα τραγικά παραμορφωμένο κορίτσι που κακοποιήθηκε από τους γονείς του, οι οποίοι το πέταξαν στη φωτιά και το άφησαν για πεθαμένο. Κάποια στιγμή η Τέναρ επανενώνεται με τον Γκεντ, και μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουν μια διαβολική δύναμη.
Το Τεχανού έχει τιμηθεί με το βραβείο Nebula.

Αν και μικρά σε αριθμό σελίδων, βρήκα τα βιβλία της Γαιοθάλασσας αρκετά κουραστικά, χωρίς να είμαι σίγουρος γιατί. Σε κάθε περίπτωση, η Λε Γκεν δίνει μεγάλο βάθος στους χαρακτήρες της και δημιουργεί μοτίβα που θα επαναληφθούν σε έργα άλλων συγγραφέων, με πιο προφανή ίσως τη σχέση μαγείας και γλώσσας που την βλέπουμε σχεδόν αυτούσια στο Έραγκον.

Ο μάγος του αρχιπελάγους 8/10
Οι τάφοι του Ατουάν 6/10
Η πιο μακρινή ακτή 5/10
Τεχανού 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου