Η σειρά Ringworld είναι δημιούργημα του Larry Niven και προς το παρόν αποτελείται από πέντε βιβλία (χωρίς να αναμένονται περισσότερα), με το πρώτο βιβλίο (Ringworld) να έχει κυκλοφορήσει το 1970, και το τελευταίο (Ringworld's Children) to 2004. Αναλυτικά, τα βιβλία της σειράς είναι τα
Ringworld (1970)
The Ringworld Engineers (1980)
The Ringworld Throne (1996)
Ringworld's Children (2004)
Σχετικό με τη σειρά είναι και το μυθιστόρημα Protector (1973), το περιεχόμενο του οποίου όμως εν μέρει δεν είναι σε συμφωνία με τα υπόλοιπα.
Το Ringworld κέρδισε τόσο το βραβείο Hugo, όσο και το Nebula, ενώ έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τον τίτλο 'Ο κόσμος δακτύλιος'.
Ένα από τα στοιχεία που μου αρέσουν περισσότερο σε μια ιστορία είναι τα έξυπνα ευρήματα, οι διάφορες επινοήσεις του συγγραφέα που βοηθούν στην δημιουργία και την εξέλιξη της πλοκής: Το spice του Dune, τα δαιμόνια της Τριλογίας του Κόσμου, η τίποτα-δεν-είναι-αδύνατο προσέγγιση στα Hitchhiker's Guide βιβλία, τέτοιου είδους πράγματα. Ο 'δακτυλιόκοσμος' δεν ξέρω αν είναι το πιο μεγαλειώδες εύρημα που έχω συναντήσει, σίγουρα πάντως είναι από τα μεγαλύτερα!
Και όταν λέμε μεγάλο, το εννοούμε! Ο ringworld είναι μια τεράστια κορδέλα που περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο με αρκετή ταχύτητα ώστε η φυγόκεντρος δύναμη από την περιστροφή να λειτουργεί σαν ένα είδος βαρύτητας για τους κατοίκους του δακτυλίου – κάτι σαν ένας τεράστιος διαστημικός σταθμός. Η διάμετρός του είναι 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η συνολική επιφάνειά του είναι 1600 τρισεκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή περίπου 3 εκατομμύρια φορές η επιφάνεια της Γης! Από μια άποψη πρωταγωνιστές στα μυθιστορήματα της σειράς δεν είναι οι ήρωες κάθε βιβλίου, αλλά ο ίδιος ο ringworld!
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς μια απίθανη ομάδα εξερευνητών φτάνει στον κόσμο δακτύλιο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και λόγω ενός ατυχήματος αποκλείεται εκεί. Στην προσπάθεια τους να βρουν έναν τρόπο να ξεφύγουν, ανακαλύπτουν έναν κόσμο πρωτόγονο, εντελώς άσχετο με το τεχνολογικό θαύμα το οποίο είναι ο κόσμος δακτύλιος. Ο Niven μας συστήνει στο δημιούργημά του μέσα από τις περιπέτειες των εξερευνητών, χωρίς όμως να δώσει πολλές απαντήσεις για την προέλευση αυτής της κατασκευής. Αντίθετα χρησιμοποιεί το τεράστιο μέγεθος του κόσμου που επινόησε για να περιγράψει πράγματα αλλόκοτα και περίεργα, μέχρι η περιπέτεια των ηρώων να λάβει ένα τέλος.
Αυτό είναι και το βιβλίο που ξεχωρίζει στη σειρά. Στα επόμενα ο Niven συνεχίζει να παίζει με το αφάνταστα μεγάλο παιχνίδι του, δίνοντας παράλληλα κάποιες εξηγήσεις, ενώ το κύριο θέμα των βιβλίων είναι η σωτηρία του κόσμου δακτυλίου, που για διάφορους λόγους κάθε φορά βρίσκεται σε κίνδυνο. Η μαγεία όμως δεν είναι πλέον εκεί, και το μόνο που μένει είναι η περιέργεια για το πώς θα προχωρήσει η πλοκή κάθε ιστορίας, και στον συγκεκριμένο τομέα δεν βρήκα κάτι το εξαιρετικό σε αυτά τα βιβλία.
Αξίζει να γίνει αναφορά και στο βιβλίο Protector, όπου εισάγεται η ομώνυμη έννοια, η οποία έχει άμεση σχέση με τον κόσμο δακτύλιο. Δυστυχώς όμως το βιβλίο αυτό δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην σειρά, αφενός μεν επειδή δεν εξελίσσεται στον κόσμο δακτύλιο, και αφετέρου δε επειδή τα γεγονότα που περιγράφει δεν συμφωνούν πλήρως με αυτά των άλλων βιβλίων. Σε αυτό το μυθιστόρημα περιγράφεται η πρώτη επαφή της ανθρωπότητας με εξωγήινους, και συγκεκριμένα με έναν Protector, και πως μετέπειτα η ύπαρξη της ανθρωπότητας τίθεται σε κίνδυνο.
Το γράψιμο του Niven είναι ευχάριστο, αλλά κάποιες φορές γίνεται κουραστικό με την εμμονή του να μας περιγράψει πόσο απίστευτα τεράστιος είναι ο κόσμος δακτύλιος. Η πλοκή και οι ήρωες δεν είναι κάτι το φοβερό, και το ίδιο ισχύει για την υπόθεση. Γενικά είναι μάλλον μέτρια βιβλία, που πατάνε σε μια πολύ καλή βάση: Τόσο ο ringworld, όσο και η σύλληψη του Protector είναι ευφυέστατα ευρήματα που δεν φεύγουν εύκολα από το μυαλό σου.
Το ringworld σίγουρα αξίζει να το διαβάσεις. Αν σου αρέσει και θέλεις να λύσεις τις απορίες που θα σου δημιουργηθούν, τότε προχώρα και στα υπόλοιπα.
Ringworld 8/10
The Ringworld Engineers 7/10
The Ringworld Throne 6/10
Ringworld's Children 5/10
Protector 8/10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου