Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

American Gods / Ο Πόλεμος των Θεών

Η σχέση του Θεού, οποιουδήποτε Θεού, με τον άνθρωπο, είναι μια σχέση συμβίωσης. Ο άνθρωπος αφιερώνει την πίστη του στον εκάστοτε Θεό, και ο Θεός του τον ανταμείβει όπως αυτός νομίζει. Ποιος υπήρξε πρώτος, ο Θεός ή ο άνθρωπος; Τι συμβαίνει σε έναν Θεό όταν ο άνθρωπος τον ξεχάσει;

Το American Gods είναι ένα καταπληκτικό και πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Neil Gaiman που κυκλοφόρησε το 2001 και παίζει με  αυτή τη σχέση μεταξύ Θεών και ανθρώπων.

Ο Shadow Moon είναι έγκλειστος στη φυλακή, μερικές μόνο μέρες πριν την αποφυλάκισή του, περιμένοντας να επιστρέψει στο σπίτι του και τη γυναίκα του. Όταν τελικά βρίσκεται ελεύθερος λίγο νωρίτερα απ'ότι περίμενε, μια σειρά από γεγονότα και αποκαλύψεις φέρνει τη ζωή του ανάποδα, και κάπως καταλήγει να εργάζεται σαν σωματοφύλακας του Mr. Wednesday, ενός αινιγματικού απατεώνα που βρίσκεται σε κάποιου είδους αποστολή. Ο Shadow Moon θα γνωρίσει παράξενους χαρακτήρες και θα βρεθεί σε ακόμα πιο παράξενες καταστάσεις, μέχρι τελικά να αποκαλυφθεί το σχέδιο του εργοδότη του. Παράλληλα με τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή, μικρές ιστορίες (υπό τον γενικό τίτλο “Coming to America”) δίνουν στον αναγνώστη μια ιδέα για τη φύση του κόσμου όπως αυτή είναι στο βιβλίο.

Αν και μου πήρε αρκετά κεφάλαια για να καταλάβω περίπου τι συμβαίνει, το American Gods το απόλαυσα. Είναι μια ιστορία ενδιαφέρουσα και όμορφα ειπωμένη, ενώ ακόμα και αφού καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.

10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου