Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

The City And The Stars / Η Πόλη και τα Άστρα

Η Πόλη και τα Άστρα είναι ένα μυθιστόρημα του Άρθουρ Κλαρκ που κυκλοφόρησε το 1956 και είναι βασισμένο στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, το Against the Fall of Night.

Η ιστορία ξεκινά ένα δισεκατομμύριο χρόνια στο μέλλον, στην μόνη πόλη του πλανήτη Γη, τη Ντίασπαρ. Η Ντίασπαρ είναι μια μεγαλειώδης πόλη, πλήρως αυτοματοποιημένη και αυτάρκης, στην οποία οι κάτοικοί της είναι ελεύθεροι να ασχοληθούν με ότι επιθυμούν. Επιπλέον, είναι το μοναδικό μέρος του πλανήτη που δεν έχει μετατραπεί σε έρημο μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής εξέλιξης. Ο πληθυσμός της πόλης είναι σταθερός και στάσιμος – οι προσωπικότητες των ανθρώπων αποθηκεύονται στον κεντρικό υπολογιστή της πόλης, ο οποίος σε τυχαίες στιγμές τους αναγεννά, ώστε να συνεχίσουν τις ζωές τους για μερικές εκατοντάδες χρόνια ακόμα, μέχρι να ξαναμπούν στο 'ψυγείο' για μερικές χιλιετίες.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Άλβιν, μια πολύ σπάνια περίπτωση στην ιστορία της πόλης – ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει βγει από τη μνήμη του κεντρικού υπολογιστή για να ζήσει για πρώτη φορά. Ο Άλβιν διαθέτει ακόρεστη περιέργεια και είναι αποφασισμένος να μάθει τι υπάρχει έξω από τα τείχη της πόλης, τη στιγμή που όλοι οι φίλοι του τον διαβεβαιώνουν ότι αναζητά κάτι που δεν υπάρχει. Χωρίς να πτοείται όμως θα συνεχίσει τις έρευνες του, για να ανακαλύψει την πραγματικότητα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ενδιαφέρον βιβλίο, που δεν δείχνει τόσο παλιό όσο είναι, με τα κλασσικά μεγαλόπνοα οράματα του Κλαρκ, αλλά ένα κάπως αδύναμο φινάλε.

7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου