Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Snow Crash

Snow Crash είναι ο τίτλος ενός cyberpunk μυθιστορήματος του συγγραφέα Neal Stephenson, που κυκλοφόρησε το 1992. Snow Crash, σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, είναι ο όρος που περιγράφει μια τόσο μεγάλη βλάβη στο λογισμικό του υπολογιστή, που έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στην οθόνη "χιονιού", όπως σε μια τηλεόραση που δεν λαμβάνει κάποιο σταθμό.


Στο πολύ κοντινό μέλλον οι κυβερνήσεις και οι νόμοι έχουν ουσιαστικά καταργηθεί, και οι επιχειρήσεις είναι αυτές που αναλαμβάνουν τα πάντα, από την δημόσια ασφάλεια και τα νοσοκομεία, μέχρι τη θρησκεία. Παράλληλα, υπάρχει και το metaverse, ο εικονικός κόσμος στον οποίο συναντιούνται και εργάζονται άνθρωποι απ' όλο τον πλανήτη – προγραμματιστές, επιχειρηματίες, μέχρι και τουρίστες.

Ο Χίρο είναι ένας χάκερ, και σύμφωνα με την κάρτα του, ο καλύτερος ξιφομάχος του κόσμου. Η συνεργάτιδά του, Y.T., είναι μια έφηβη κούριερ, με την οποία γνωρίστηκε την εποχή που ο ίδιος παρέδιδε πίτσες για την αλυσίδα εστιατορίων της μαφίας. Μια μέρα κάποιος προσπαθεί να μολύνει τον Χίρο στο metaverse με έναν πολύ ιδιαίτερο ιό, θέτοντας σε κίνηση μια σειρά από γεγονότα που θα φέρουν τον ίδιο και την Y.T. απέναντι σε δυνάμεις που έχουν σκοτεινά σχέδια για όλη την ανθρωπότητα.

Το βιβλίο μου άρεσε αρκετά, όχι τόσο λόγω της κεντρικής ιστορίας, αλλά λόγω του κόσμου που έχει πλάσει ο Stephenson, και της έξυπνης, και με αρκετό χιούμορ, γραφής.

8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου