Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Gateway / Η πύλη των άστρων

Η πύλη των άστρων είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1977, από τον συγγραφέα Φρέντερικ Πολ, βραβευμένο τόσο με το βραβείο Hugo, όσο και το βραβείο Nebula.

Σε ένα απροσδιόριστο μέλλον η Γη υποφέρει από τον υπερπληθυσμό και την τεράστια έλλειψη φυσικών πόρων, ενώ ο εποικισμός του Άρη και της Αφροδίτης δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα την κατάσταση. Ένα ίχνος ελπίδας φαίνεται όταν αρχικά στην Αφροδίτη βρίσκονται στοές ενός εξωγήινου πολιτισμού που φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, αλλά έχει αφήσει πίσω του τεχνουργήματα που αν κατανοηθούν ίσως να δώσουν μια διέξοδο στην ανθρωπότητα.

Η μεγάλη ελπίδα όμως βρίσκεται στην πύλη των άστρων που ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα. Η πύλη των άστρων είναι μια διαστημική βάση, με εκατοντάδες μικρά σκάφη, τα οποία είναι σε θέση να ταξιδέψουν πιο γρήγορα από το φως. Δυστυχώς κανείς δεν είναι σε θέση να καταλάβει πως λειτουργούν τα σκάφη, τα οποία όμως είναι πλήρως αυτοματοποιημένα και εύκολα στο χειρισμό. Έτσι οι επίδοξοι εξερευνητές επιλέγουν στην τύχη κάποιο προκαθορισμένο προορισμό στο σύστημα πλοήγησης, χωρίς να ξέρουν ούτε που πάνε, ότι πόσο χρόνο θα ταξιδέψουν, ούτε τι θα βρουν όταν θα φτάσουν. Πολλές αποστολές δεν επιστρέφουν ποτέ, ή επιστρέφουν με τους επιβάτες νεκρούς. Όσοι όμως καταφέρνουν να επιστρέψουν με νέα τεχνουργήματα, χρήσιμες επιστημονικές παρατηρήσεις, ή ακόμα και την τοποθεσία κατοικήσιμων πλανητών, αμείβονται αδρά και περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους μέσα στην χλιδή.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Rob, ο οποίος ήταν φτωχός εργάτης στη Γη, μέχρι που κέρδισε το λαχείο, και ξόδεψε όλα του τα κέρδη για να καταφέρει να φτάσει στην πύλη των άστρων, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να "πιάσει την καλή". Από την αρχή της ιστορίας γνωρίζουμε πως έχει υπάρξει ένας επιτυχημένος εξερευνητής, αφού τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στην αφήγηση της καριέρας του ως εξερευνητής, και τις συνεδρίες του με τον ηλεκτρονικό ψυχίατρο Ζίγκφριντ ως ζάμπλουτος πρώην εξερευνητής.

Το βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς Χίτσι (Heechee), όπου Χίτσι είναι το όνομα που έχουν δώσει οι Γήινοι στους άγνωστους εξωγήινους που έφτιαξαν την πύλη των άστρων.


Αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο, που δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά και διαβάζεται εύκολα.

7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου