Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Rendezvous with Rama / Ραντεβού με τον Ράμα

Το “Ραντεβού με το Ράμα” είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία ενός εκ των μεγάλων της επιστημονικής φαντασίας, αλλά και του είδους εν γένει. Δημοσιευμένο το 1972 από τον Arthur Clarke, το “Rendezvous with Rama” κέρδισε τόσο το βραβείο Hugo, όσο και το βραβείο Nebula. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής μιας άτυπης αρχής της επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με την οποία ο συγγραφέας πρέπει να είναι συνεπής με τα επιστημονικά δεδομένα (το υπο-είδος αυτό ονομάζεται hard science fiction).

Η ιστορία ξεκινά ως εξής: Έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από την πτώση μετεωρίτη στη Ανατολική Ευρώπη, έχει συσταθεί ένα σώμα υπεύθυνο για τον εντοπισμό και εκτροπή σωμάτων που κατευθύνονται προς την Γη. Κατά συνέπεια, όταν ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο προερχόμενο από το μεσοαστρικό διάστημα πλησιάζει το Δία, γίνεται άμεσα αντιληπτό. Όταν δε αποδεικνύεται ότι έχει τέλειο κυλινδρικό σχήμα, μήκους 50 χιλιομέτρων και διαμέτρου 20, είναι προφανές πως πρόκειται για το πρώτο εξωγήινο σκάφος που επισκέπτεται το ηλιακό σύστημα. Στο αντικείμενο δίνεται η ονομασία Rama, και επειδή κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, το χρονικό παράθυρο δυνατότητας επαφής μαζί του είναι πολύ μικρό. Ένα μόνο σκάφος βρίσκεται αρκετά κοντά για να το πλησιάσει, και αυτό και το πλήρωμα του αποστέλλονται για να εξερευνήσουν το μυστηριώδες αντικείμενο.

Στο γνωστό του μοτίβο, ο Clarke περιγράφει μια διαστημική κιβωτό, αφήνοντας την μπλεγμένη πλοκή και την έντονη δράση στο περιθώριο, προσφέροντας μας ένα βιβλίο γεμάτο όμορφες ιδέες.

7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου